tiistai 22. maaliskuuta 2016

Pikaopas maidottomaan ruokavalioon

Ruokavalion muuttuessa tärkeimpänä ideana pidän tätä ajatusta - älä keskity stressaamaan mitä et voi enää syödä vaan keskity siihen mitä kaikkia uusia ja ihania raaka-aineita löydät! Einekset jättämällä ei tarvitse enää syynätä pitkiä ainesosaluetteloita. Valitse aineksia, joissa lista ei ole pitkä vaan yksinkertainen, puhdas ja lyhyt. Kun alkuvaikeuden kulttuurishokista pääsee yli, alkaa huomaamaan miten vanhat ravitsemustiedot karisevat ja alat oikeasti tiedostaa miten ihanaa on syödä terveellisesti ja tuntea olonsa kaikinpuolin hyväksi kehossaan.

Sain pyynnön tehdä pikaoppaan maidottomaan ruokavalioon opetteleville. Pyytäkää näitä lisää jos on jotain tiettyjä ruoka-aineita jotka tuottaa hankaluuksia! Tuntuu hassulta, vasta muutamia kuukausia takaperin pyörin kiukkuisena keittiössä kiroten kaikki imetysdieetit maanrakoon. En ymmärtänyt, että ruokavalion muuttaminen on kulttuurillinen shokki, jonka sivuvaikutuksena voikin alkaa syömään terveellisemmän ja paremmin. Harhakuvat erilaisista puutoksista unohtuivat, kun ruoka-aine toisensa jälkeen aloin ymmärtämään, että on olemassa paljon ravinteikkaampaakin ruokaa kuin lehmänmaitojogurtit ja viljapuurot. Miten niistä tulikaan terveellisiä ja superfuudeista outoja?

Ajattelin ensin alkaa kirjoittamaan tuotteita ylös, mutta huomasinkin, että tämän linkin takaa löytyy paljon maidottomia vaihtoehtoja ruuanlaittoon valmiiksi listattuna!

http://www.vegaanituotteet.net/perusruuat/kasvimaitotuotteet

Laitan tähän alle jotakin suosikkejani (vielä siltä ajalta kun viljat sopivat) Manteli- ja riisituotteet edelleen on jokapäiväisessä käytössä, maidottomat juustot silloin tällöin myös. Mantelisuklaajuoma on aivan ihana herkutteluhetkiin. Kaurajäätelö on koko perheen mielestä ollut parempaa kuin maitopohjaiset. Nämä tuotteet löytyvät vaihtoehtoina lehmänmaitopohjaisten viereltä. Jotain voi myös tilata Ruohonjuuren verkkokaupasta. Pelkän lehmänmaidon välttely on nykyään yllättävän helppoa. Muistathan vältellä myös mm. laktoosia, heraa, laktitolia (makeutusaine) ja kaseiinia.


Söin ennen ruokavalion muutostani välipalaksi rahkoja ja yogurtteja. Ja ihmettelin miksi nälkä ei pysy pois näillä "terveellisemmillä" valinnoilla. Voit valita yogurtin toffeevanukkaan sijaan, mutta ei se tee siitä terveellistä tai keholle hyödyllistä valintaa. Lisätyn sokerin vältteleminen on myös helpompi tie maitotuotteiden unohtamiseen! Nykyään syön chia-vanukkaita hedelmillä, pähkinöitä, riisikakkuja avokado- tai pähkinälevitteillä. Chia siemenet tekevät hyvää keholle ja ruuansulatukselle hidastamalla sitä niin, että elimistö ottaa ruuasta tasaisesti energiaa eikä verensokeri hyppää korkealle ja sitten taas alas. Siksi niitä kannattaa syödä aterioillakin lisukkeena. Ne pitävät myös nälkää kauan poissa ja chiaa suositellaankin käytettäväksi painonhallinnassa.
Muista: Älä ahdistu. Syö useita pienempiä ravinteikkaita välipaloja ja ruoka-aikoina reippaasti terveellistä ruokaa. Nälän iskiessä aivot eivät toimi täysillä, vaan rajoitteet saattavat tuntua yhtäkkiä taas ahdistavilta. Unohda einekset niin et edes tarvitse syynätä sopiiko se sinulle. Kävele niiden hyllyjen ohi ja etsi raaka-aineita, joista valmistat maistuvaa ruokaa. Terveellisen kotiruuan ei tarvitse olla välttämättä hidasti valmistuvaa, työlästä puuhaa. Ihastut varmasti vaihteluun!

ps. Jos olet imetysdieetillä, muista että allergeeni poistuu kehosta vasta parissa viikossa. Maidon kanssa yleisempiä allergeeneja ovat muna, soija ja nauta, joten kannattaa kokeilla jättää nekin pois jos oireet eivät helpota. Seuraavaksi kotimaiset viljat tai viljat kokonaan jos oireet eivät helpotakkaan. Muista katsoa piiloaineet (maissi - sitruunahappo, glukoosi-fruktoosisiirappi jne) Kun saat selville yhden pahiksen, allergioita voi pulpahtaa esiin yksitellen. Ruokapäiväkirja auttaa selvittelyssä! Merkkaa siihen syömäsi ruuat, oireet, päiväunet, syönnit, yöheräilyt... 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti